Ο Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι) είναι η επί τα εκτός παρ εκτόπιση του μεγάλου δακτύλου στον Άκρο Πόδα.

Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης ακτίνας, που συνοδεύεται συνήθως από παραμορφώσεις και συμπτώματα στα υπόλοιπα δάκτυλα.

blog vlaisos megadaxtulos kotsi

Η πάθηση ειναι αρκετά συχνή σε νέα άτομα και ειδικότερα σε γυναίκες. Εκτός από τη δυσμορφία του ποδιού προκαλεί δυσχέρεια στην υπόδηση, εύκολη κόπωση και συχνά πόνο.

Η διορθωση του Βλαισού δακτυλου (Κοτσι) γίνεται με τη Διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (Block) στο τμήμα του ποδιού που χειρουργείται μέσω οπών ελαχίστων χιλιοστών (2-3mm) λάθη διόρθωση συγκρατείται με ειδικές βιοσυμβατικές βίδες τιτανίου για μόνιμο αποτέλεσμα χωρίς υποτροπή, ώστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες της παλαιότερης (πρώτης γενιάς) διαδερμικής τεχνικής. Ο ασθενής περπατάει αμέσως μετά το χειρουργείο με το ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα χωρίς γύψο ή πατερίτσες.

Εάν η παραμόρφωση είναι και στα δύο πόδια αντιμετωπίζονται στο ίδιο χειρουργείο.Δεν απαιτείται νοσηλεία.Ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται αποτελεσματικά με σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας-μπλοκ.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αλλά συνιστάται το χειρουργημένο πόδι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα σε ανάρροπη θέση για τις πρωτες μέρες. ΔΕΝ χρησιμοποιείται laser όπως παραπλανητικά λέγεται.

Σε περιπτώσεις με συνδυασμό και άλλων παραμορφώσεων στο πόδι όπως είναι η σφυροδακτυλία, οι εξοστώσεις, οι τύλοι και τα εξαρθρήματα των δακτύλων κ.τ.λ, πρέπει να διορθώνονται και αυτές για την επίτευξη βέλτιστου και λειτουργικού αισθητικού αποτελέσματος. Τροποποίηση της τεχνικής στις βαριές παραμορφώσεις. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως μια μοντέρνα τεχνική δεν εγγυάται καλά αποτελέσματα από μόνη της. Πρέπει και ο χειρουργός να έχει την απαραίτητη εξειδίκευση και εκπαίδευση στην χειρουργική του ποδιού και της ποδοκνημικής.

Η επέμβαση της διαδερμικης τεχνικης τριτης γενιας διόρθωσης του Βλαισού Μεγάλου Δακτύλου (κότσια) πραγματοποιείται στο Metropolitan τηρώντας τα διεθνή standars στην χειρουργική ποδιού ανεξαρτήτου ηλικίας.